7 voordelen intermittent fasting en 3 bezwaren - Gezond Levensplan (2024)

Ben jij benieuwd naar de voordelen van intermittent fasting? Super goed, want straks kun jij die mooie voordelen lezen. Wat jij ook besluit, na het lezen van dit artikel weet jij nóg beter wat intermittent fasting met jou kan doen!

Wil jij een leefstijl volgen die jou niet alleen helpt om de kilo’s kwijt te raken? Geweldig, want met intermittent fasting is het goed mogelijk om jouw ideale gewicht vast te houden. Je kunt hier, als je het leuk vindt, mijn ervaring met intermittent fasting lezen. Intermittent fasting is een aanpassing op je leefstijl voor altijd. Gruwel jij ook van het woord dieet? Dat is te begrijpen, want je voelt de honger al opkomen…

En juist dát is niet de bedoeling. Waarom niet? Omdat jij je lichaam dat moet geven wat het vraagt. En daar hoort honger zeker niet bij.

Over het andere deel, het deel intermittent fasting, gaat dit artikel. Eerst lees je de 7 voordelen en 3 mogelijke bezwaren rondom intermittent fasting. En intussen lees je waarom deze manier van leven niet voor iedereen zal werken! Ontdek daarom of dit wat voor jou kan zijn…

7 voordelen van intermittent fasting

Er zijn minstens 7 voordelen intermittent fasting! Niet gering, want het zijn ook bewezen feiten. Die onderzocht zijn door wetenschappers en artsen. Je kunt jouw lijf vele voordelen op het gebied van gezondheid geven.

Wat gaat er gebeuren ten goede van jouw lijf? Als je besluit om alleen bepaalde uren per etmaal te eten? Al bijna vier jaar lang eet ik hooguit 8 – 10 uren per etmaal. Dat is een bewuste keuze én inmiddels een leefstijl geworden. Lees hieronder eens welke voordelen dit kan bieden.

Eet jij genoeg om af te vallen?

60 procent eet te weinig en valt daarom niet af. Jij ook?

In 3 stappen doorloop jij je eigen eetpatroon.

Ik wil weten of ik genoeg eet

1. Functies van je cellen, genen en hormonen veranderen

Het insuline niveau verlaagt aanzienlijk, dit werkt in het voordeel van je vet verbranding. Ook kan het groeihormoon verhogen, wat ook een positief effect heeft op de vet verbranding.

Je huid wordt schoner als gevolg van het betere herstel van de cellen. En verder is er een grote kans op een langer leven en een betere bescherming tegen ziektes.

2. Snel en natuurlijk vet verliezen

7 voordelen intermittent fasting en 3 bezwaren - Gezond Levensplan (1)

Je lichaam gebruikt opgeslagen vetten als energie. Er zit minder lang eten in je maag, dus heeft je lichaam geen keuze om dan het opgeslagen vet te gebruiken als bron voor energie.

Dit is dus ook de reden dat het beter is om je vasten periode zo lang mogelijk te maken, want dan worden de opgeslagen vetten eerder verbruikt.

3. Verlaagt insuline resistentie én de kans op diabetes type 2

Alles wat insuline resistentie verlaagt helpt het bloedsuikergehalte en beschermt je tegen diabetes type 2. Onderzoek toont de daling van insuline aan en de stijging van insuline gevoeligheid.

Hormonen zorgen voor de beschikbaarheid van opgeslagen lichaamsvet en voor de verbranding daarvan. Hierdoor biedt het bescherming tegen mensen die risico lopen op de ontwikkeling van diabetes type 2

4. Vermindert oxidatieve stress en ontstekingen in het lichaam

Diverse onderzoeken tonen aan dat deze methode het lichaam weerbaarder maakt tegen oxidatieve stress. Deze vorm van stress is een belangrijke factor in het verouderingsproces en staat samen met ontstekingen aan de basis van veel chronische aandoeningen. De kans op ontstekingen, een grote oorzaak van veel ziekten, neemt sterkt af.

5. Verbetert de gezondheid van het hart

Hartziekten veroorzaken wereldwijd de meeste doden. Studies bewijzen dat de volgende risicofactoren verbeteren; bloeddruk, cholesterol en het bloedsuikergehalte.

6. Veroorzaakt verschillende celherstellende processen

Tijdens het ‘vasten’, dus tussen 20.00 en 12.00 uur, gaan alle herstelprocessen in je lichaam in een hogere versnelling. In de cellen wordt een metabool reactiepad geactiveerd. Dat wordt “autophagie” genoemd.

Dit zorgt voor het opruimen van kapotte en niet-functionele eiwitten die zich hebben opgehoopt in de cellen. Sommige wetenschappers vinden dat dit bescherming biedt tegen diverse aandoeningen, waaronder de ziekte van Alzheimer en kanker.

7. Verbetert de mentale helderheid en energie

7 voordelen intermittent fasting en 3 bezwaren - Gezond Levensplan (2)

Hoe langer je bezig bent met vasten des te meer zul je hier van de positieve effecten gaan merken. Dit betekent dat je vooral een toename aan energie zult opmerken. Ook zul je veel meer gefocust je werk kunnen doen.

Je lichaam kan zich al vrij snel aanpassen aan deze levensstijl, zoals het zich aan alles in het leven kan aanpassen.

Intermittent fasting voor iedereen?

Dat is de grote vraag. Het antwoord wat je geeft bepaalt voor een groot deel je keuze. Als je de bovenstaande voordelen ziet én op termijn ook gaat ervaren, wil je niets anders meer. Het is een keuze, maar daarom niet geschikt voor iedereen. Ben jij benieuwd hoeveel kilo jij kunt afvallen met intermittent fasting, lees dan hier eens verder.

Pas als je alle denkbare nadelen niet meer als nadelen gaat ervaren is het geschikt voor jou! De grootste beperkingen komen uit je gedachten voort. Hieronder geef ik wat voorbeelden.

Wil jij graag een blijvende verbetering? Met een andere leefstijl en aanpassingen in je voedingspatroon kom je heel ver. Het inzetten van intermittent fasting geeft je enorme gezondheidsvoordelen. Wat je ook kiest, in beide gevallen kan ik je helpen. Naar een blijvend resultaat!

Mogelijke bezwaren intermittent fasting

Wat gaat er in jouw gedachten om als je aan vasten denkt? Waarschijnlijk is dit het woord honger, trek of saai… Hieronder beschrijf ik de top 3 aan gedachten die je kunt hebben. Met daarachter mijn uitleg, om jou te helpen de beste keuze te maken.

  • Dan krijg ik honger. Dat is van heel korte duur. Weet je dat jouw lijf zich heel snel aan kan passen aan veranderingen? Eeuwen geleden waren er toch ook geen vaste eettijden? Het duurt maar een paar weken voordat je lijf blij wordt en je geen trek meer hebt in de vroege ochtend…
  • Dat is niets voor mij. Ook een argument wat je kan beperken. Waarom zou het niets voor jou zijn als je het nog nooit een kans hebt gegeven? En het ook nog eens zoveel voordelen op gaat leveren?
  • Dat is niet sociaal. Tja, ben je alleen gezellig als je mee mag doen? De mensen in je directe omgeving kunnen reageren op een verandering van jouw leefstijl, maar ben jij alleen maar gezellig als je in de vroege ochtend ontbijt? Of tot in de late uurtjes een wijntje drinkt? Nee hoor, je kunt net zo gezellig zijn met je muntwater op de late avond…

Heb jij al ervaring met het inzetten van de adviezen van het Voedingscentrum of Skinny Minds? Deel je ervaringen gerust hieronder in de berichten… Wil je meer tips over afvallen, schrijf je dan even hieronder in!

Heb je ook voor een langere periode, voor minstens een half jaar, ervaring met intermittent fasting, dan ben ik ook heel benieuwd naar je resultaten. Schrijf je reactie gerust hieronder.

7 voordelen intermittent fasting en 3 bezwaren - Gezond Levensplan (2024)

FAQs

Waarom intermittent fasting niet goed is? ›

De onderzoekers ontdekten dat langdurig periodiek vasten de kans om te overlijden aan hartziekten met 91 procent verhoogt. Bij mensen met bestaande gezondheidsproblemen was het risico op overlijden aan een hartziekte of beroerte 66 procent hoger.

Wat kun je het beste eten bij intermittent fasting? ›

Wat kun je eten tijdens intermittent fasting? Gewoon wat je gewend bent. Er zijn geen speciale intermittent fasting recepten. Het is wel belangrijk om gezond en gevarieerd te eten, zodat je voldoende voedingstoffen binnenkrijgt.

Hoe lang mag je intermitterend vasten? ›

Hoe lang kun je intermittent fasting volgen? Wij raden aan om maximaal 3 weken te vasten. Zo kun je snel 6 kilo afvallen en hou je het ook het beste vol op lange termijn.

Hoe snel merk je effect van intermittent fasting? ›

Intermittent fasting werkt alleen wanneer je altijd tenminste 12 uur aan één stuk vast. Pas na 12 uur zullen de glycogeenvoorraden in je lichaam opraken en op dat moment ga je vet verbranden. Het is bij sommige mensen iets eerder het geval, maar bij veel mensen ook veel later.

Wat vinden artsen van intermittent fasting? ›

Er is onderzoek gedaan naar het effect dat afwisselend vasten heeft op een aantal bloedwaarden en de bloeddruk. Er is nog meer onderzoek nodig, maar de resultaten lijken positief: Vetgehalte: in veel studies was te zien dat de hoeveelheid vetten in het bloed (triglyceriden) daalt, waarschijnlijk doordat je afvalt.

Wat gebeurt er met je lichaam als je 16 uur vast? ›

Vasten doet het ongezondere LDL-cholesterol in je lichaam dalen en je behoudt het gezonde HDL-cholesterol. Meer groeihormoon. Indien je voor 16-18 uur vast produceert je lichaam heel wat extra groeihormoon. Hierdoor behoud je dus makkelijk je spiermassa, ondanks dat je een langere periode niet eet.

Hoelang vasten voor buikvet? ›

Wil je dat je lichaam echt op vetverbranding over gaat waardoor je lever het inwendige buikvet als energie brandstof gaat gebruiken, dan moet je zorgen dat alle suikers uit de lever verbrand zijn. Dit kun je door 16 uur niets te eten. Je lever heeft 14 uur aan suiker reserves.

Wat is het beste intermittent fasting schema? ›

16/8-schema | De populairste variant is het 16/8-schema: makkelijk in te plannen in de dagelijkse routine. De bedoeling is elke dag 16 uur achterelkaar te vasten en 8 uur lang een normaal maaltijdpatroon te volgen. Als je om 20 uur 's avonds begint te vasten, mag je om 12 uur 's middags opnieuw eten.

Wat mag je niet drinken met intermittent fasting? ›

Je kunt dus het beste tijdens immitent fasting geen dieetdrankjes, alcohol, reguliere frisdrank en limonade drinken. Je kunt wel genieten van water, zwarte koffie, zwarte thee, groene thee en kruidenthee. Cola Zero en een beetje appelazijn opgelost in water kun je ook drinken, maar wel in kleine hoeveelheden.

Is intermittent fasting slecht voor je hart? ›

Intermittent fasting biedt voordelen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Dit 'eenvoudige voedingspatroon' leidt namelijk tot gewichtsverlies, vermindert ontstekingsprocessen, verbetert insulineresistentie en helpt de bloeddruk naar een normaal niveau te brengen.

Hoeveel kilo per week afvallen met intermittent fasting? ›

Je kunt dus met gemakt 5, 10 of 15kg+ afvallen met intermittent fasting, mits je de juiste methodes volgt. Het lichaam haalt tijdens het vasten voor het grootste deel energie uit de vetreserves. Het is aan degene die vast om dit te controleren en te beïnvloeden.

Hoeveel calorieën moet je eten met intermittent fasting? ›

Intermittent fasting voedingsschema, de 12-20-dieet-formule

Start je dag om 12:00 uur met koolhydraat-vrije voeding. Complete gezonde voeding inclusief complexe (langzame) koolhydraten. Sporten en maximaal 400 kcal verbranden. Eet maximaal 1200 kcal per dag.

Is intermittent fasting slecht voor je stofwisseling? ›

Er kan dus geconcludeerd worden dat intermittent fasting an sich minimaal effect heeft op de stofwisseling. De stofwisseling werkt immers de hele dag door. Echter, bij extreem lange vasten periodes van 36 tot 48 uur kan de stofwisseling verhogen.

Waarom is vasten slecht voor je? ›

Langer dan enkele dagen (volledig) vasten kan leiden tot een verminderde afweer waardoor men vatbaarder wordt voor infecties. Vasten kan tot een gevaarlijke daling van het bloedsuikergehalte (hypoglykemie) leiden. Dit kan onder meer bij diabetespatiënten tot ernstige complicaties leiden.

Is intermittent fasting slecht voor het hart? ›

Intermittent fasting biedt voordelen bij het verminderen van het risico op hart- en vaatziekten. Dit 'eenvoudige voedingspatroon' leidt namelijk tot gewichtsverlies, vermindert ontstekingsprocessen, verbetert insulineresistentie en helpt de bloeddruk naar een normaal niveau te brengen.

Wat zijn de gezondheidseffecten van intermittent fasting? ›

6 gezondheidsvoordelen van intermittent fasting
  • Inleiding.
  • Goed voor insulinegevoeligheid.
  • Remt ontstekingen.
  • Goed voor het hart.
  • Zet aan tot celreparatie en boost het immuunsysteem.
  • Goed voor de hersenen.
  • Herstelt het microbioom en helpt bij afvallen.
Oct 9, 2022

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Delena Feil

Last Updated:

Views: 5595

Rating: 4.4 / 5 (65 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Delena Feil

Birthday: 1998-08-29

Address: 747 Lubowitz Run, Sidmouth, HI 90646-5543

Phone: +99513241752844

Job: Design Supervisor

Hobby: Digital arts, Lacemaking, Air sports, Running, Scouting, Shooting, Puzzles

Introduction: My name is Delena Feil, I am a clean, splendid, calm, fancy, jolly, bright, faithful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.